Wat is een FSC keurmerk?

Wat is een FSC keurmerk?

Hout is een duurzaam product dat je op verschillende manieren kunt verkrijgen. Maar het is altijd belangrijk om te kijken of jouw hout is voorzien van het FSC keurmerk. Op deze manier kies je op een verantwoorde wijze voor hout. Wat is een FSC keurmerk en waarom is het belangrijk om hier naar te kijken? We leggen het hier aan je uit.

Meer over FSC

FSC staat voor Forest Stewardship Council: het is een keurmerk voor hout dat aanduidt dat hout uit een bos komt dat op verantwoorde wijze beheerd wordt. Er wordt rekening gehouden met zowel ecologische als economische en sociale zaken. Deze bossen worden bijvoorbeeld niet ingezet voor veeteelt, palmolie- of sojateelt.

De voorwaarden van FSC gecertificeerde bossen

We gebruiken hout voor allerlei zaken: niet alleen als bouwmateriaal, maar ook voor meubelen, papier en brandstof. Massale houtkap zorgt voor ontbossing, iets dat we zoveel mogelijk moeten voorkomen. Daarom zijn er speciale bossen die gecreëerd zijn om gekapt te worden. Deze FSC-gecertificeerde bossen moeten zich aan strenge eisen houden.

  • Er mag per hectare bos niet meer gekapt worden dan wat er op natuurlijke wijze kan teruggroeien;
  • Er zijn verschillende sociale en economische rechten voor de lokale bevolking

 

Het gebruik van FSC gekeurd hout is om meerdere redenen aan te raden. In de eerste plaats zijn bossen een belangrijke bron van biodiversiteit: met het kopen van FSC hout geef je boseigenaar de middelen om het bos op duurzame wijze te beheren.

Ontdek je opties met FSC hout

Hout met het FSC keurmerk is te verkrijgen bij diverse winkels: je kunt producten kopen die gemaakt zijn van FSC hout, maar het is daarnaast ook mogelijk om los hout aan te schaffen dat je zelf nog kunt gebruiken om iets te maken. Meestal staat in de betreffende winkel of website aangegeven of het hout is voorzien van een FSC keurmerk. Houd dit dan ook in de gaten wanneer je duurzaam geproduceerd hout wilt aanschaffen. Zo help je de natuur een handje en kies je voor hout van goede kwaliteit!

Ook interessant

Poort automatiseren: gemak, veiligheid en comfort in één stap

Poort automatiseren: gemak, veiligheid en comfort in één stap

Stalen taatsdeuren – Een stijlvolle keuze voor jouw interieur

Stalen taatsdeuren – Een stijlvolle keuze voor jouw interieur

Tips voor een sfeervol interieur

Tips voor een sfeervol interieur

Waar plaats je een houtkachel in huis?

Waar plaats je een houtkachel in huis?