Wanneer is er sprake van een slechte akoestiek?

Wanneer is er sprake van een slechte akoestiek?

Het antwoord is eigenlijk niet al te moeilijk. Wanneer er door geluid moeilijkheden komen in een bepaalde ruimte spreek je al van slechte akoestiek. Dit kan in alle soorten ruimten voorkomen. Van een klaslokaal waarin mensen elkaar niet goed kunnen verstaan, tot een overdekt dierentuinverblijf waar de apen ervoor zorgen dat er niet normaal met elkaar te communiceren valt. Wanneer dit het geval is word aangeraden uw akoestiek verbeteren.

Akoestiek Verbeteren    

Stel, u zit in een belangrijke vergadering, en u wordt gestoord door een bellende collega die (voor uw gevoel heel hard praat). Dat is niet fijn. Dit probleem komt ook voor in ruimtes zoals gymzalen. Bijvoorbeeld door een bal die tegen de muur kaatst of mensen langs de lijn die hard praten. Dit betekend dat de akoestiek van uw gebouw niet optimaal is. Gelukkig hebben wij voor u tips om zelf uw akoestiek te verbeteren! 

 

Vijf doe-het-zelf tips om akoestiek te verbeteren

Voordat u geld uitgeeft aan iets, wilt u weten of u zelf iets kan doen om het probleem op te lossen. Daarom hier 5 tips om zelf uw akoestiek te verbeteren. 

 

  1. Deel kantoorruimtes slim in. Plaats bijvoorbeeld vergaderruimtes & stille werkruimtes niet naast elkaar of in dezelfde ruimte. 
  2. Scheidt mensen die veel geluid aankunnen en mensen die dat niet aankunnen. Er kan onderlinge frustratie komen wanneer dit niet goed geregeld. 
  3. Raamdecoratie zorgt voor een mindere geluidsweerkaatsing. 
  4. Vloerbedekking. Naast een sfeervolle keuze is dit ook een manier om de akoestiek te verbeteren. Er wordt minder geluid weerkaatst dan op een stenen, houten, of laminaat vloer. 
  5. Door het plaatsen van planten in een ruimte wordt er ook gezorgd voor een betere akoestiek.

Soms is er een combinatie nodig tussen twee of meerdere maatregelen om de akoestiek genoeg te verbeteren. 

Akoestiek laten verbeteren

Als u na veel moeite te doen om de akoestiek te verbeteren nog steeds problemen ervaart, is er de optie om het uit te besteden. Met een professionele meting komt boven water waar het probleem ligt. Er worden verscheidene metingen gedaan om tot een goede conclusie te komen. De nagalm, spraakverstaanbaarheid en geluidsverval worden meestal gemeten. 

U kiest zelf hoeveel metingen u wilt laten doen. Dit heeft in de meeste gevallen wel invloed op de prijs. Meerdere soorten metingen kunnen namelijk een nog duidelijkere conclusie geven. 

De metingen zijn nodig om een passende oplossing te bieden. Hierbij speelt ook mee in wat voor soort ruimte de akoestiek verbeterd moet worden. Zo is het in een sporthal verstandiger om grote wanden te plaatsen, en in een muziekstudio verstandiger om piramideschuim te plaatsen. 

Ook interessant

Onafhankelijk hypotheekadvies: de voordelen en waarom het belangrijk is

Onafhankelijk hypotheekadvies: de voordelen en waarom het belangrijk is

Poort automatiseren: gemak, veiligheid en comfort in één stap

Poort automatiseren: gemak, veiligheid en comfort in één stap

Stalen taatsdeuren – Een stijlvolle keuze voor jouw interieur

Stalen taatsdeuren – Een stijlvolle keuze voor jouw interieur

Tips voor een sfeervol interieur

Tips voor een sfeervol interieur