Tips om de perfecte huurwoning te vinden

Tips om de perfecte huurwoning te vinden

Je zoekt een huurwoning maar meestal heb je niet erg veel bedenktijd en moet je snel handelen om niet te laat te zijn. Of je nou een sociale huurwoning, vrije sector of antikraak woning zoekt. Daarom is het handig om voordat je gaat reageren op je huurwoning vast wat dingen voor jezelf op een rijtje zet. Zodat je gericht gaat zoeken naar een juiste woning. Allereerst is het handig om jouw wensen helder in beeld te krijgen. Hoeveel slaapkamers zou je het liefste willen? Wil je een tuin? Een tweede toilet boven? Een dichte keuken of juist liever de keuken open. En in wat voor wijk, plaats wil je het liefst wonen? Moeten er winkels of een treinstation in de buurt zijn? Of misschien zijn voor jou scholen, speelparken erg belangrijk, dat zijn allemaal richtlijnen om over na te denken. 

3 tips om op te letten bij huurwoningen

  • Prijs
  • Wensen
  • Staat


De prijs, komen hier nog elke maand servicekosten bij en moet je borg betalen? En klopt het werkelijke oppervlak met wat er in het contract staat? Bij twijfel kun je een huurcheck doen die werken met een puntensysteem. Zo kun je zelf berekenen of dit wel klopt. Ook zijn er huurdersorganisaties die opkomen voor jou belangen en natuurlijk organisaties die weer bescherming bieden voor de verhuurders. Beantwoord ook een aantal vragen over voordat je een huurcontract aan gaat. Komt dit huis overeen met jou wensen?
In welke staat is het huis? En let heel goed op bij het accepteren van een huis in welke staat het is en hoe moet hij opgeleverd worden. Het beste kun je foto’s maken om misverstanden te voorkomen. 

Praktische zaken bij bezichtiging huurwoningen


Het is belangrijk dat de basisdingen goed functioneren, als het koud wordt dat je zonder problemen lekker de centrale verwarming aan kan zetten. Ga na of er goed werkende cv ketel in het huis is. En kijk gelijk of er dubbel glas in de woning geplaatst is dat scheelt niet alleen enorm in stookkosten maar ook minder inbraakgevoelig. Werken alle stopcontacten en lichtschakelaars goed? En is het toegestaan om huisdieren te houden als je er met je hond wilt wonen. Als je antikraak huurt of als je vrije sector huurt boven de huurgrens van €737,14 dan zijn er verschillen met sociale huurwoningen. Zo kan de verhuurder vrije sector makkelijker de huur verhogen en val je niet onder de toeslagregeling. De verhuurder moet in het bezit zijn van geldige vergunningen en jij moet ook een contract ondertekenen.

Ook interessant

Tips voor het inrichten van je huis

Tips voor het inrichten van je huis

Tips over koken die je moet weten

Tips over koken die je moet weten

Als je informatie over meubels zoekt, is dit artikel het!

Als je informatie over meubels zoekt, is dit artikel het!

Huisverbeteringsadvies voor nieuwe huiseigenaren

Huisverbeteringsadvies voor nieuwe huiseigenaren