Subsidies voor zonnepanelen, welke zijn er?

admin

16 januari 2023

Zonnepanelen kopen vergt soms een flinke investering. Het kan dan aantrekkelijk zijn om gebruik te maken van een subsidie. Op die manier kan je de investering wat gemakkelijker maken. De subsidie komt van de overheid. Ze veranderen wel ieder jaar. Laat je informeren over zonnepanelen subsidies door de experts van Zonduurzaam. Op deze plek leer je in ieder geval alvast meer.

De mogelijkheden met subsidie

Het is goed om te weten dat er veel mogelijkheden zijn met zonnepanelen. Zo is de btw verlaagd naar 0%. Daarnaast is de salderingsregeling voorlopig nog even uitgesteld. Dit betekent dat je minder betaalt omdat je de btw kan terugkrijgen van de belastingdienst. Wel moet je dan natuurlijk het een en ander regelen om dit voor elkaar te krijgen. Dat de salderingsregeling blijft bestaan tot 2025 betekent dat je opgewekte energie kan wegstrepen tegen verbruikte energie. Na 2025 wordt de regeling stap voor stap afgebouwd tot 2031.

Regelingen bij overheid en gemeente

Er zijn sinds 2013 subsidie verantwoordelijkheden van kracht bij de gemeenten. Je krijgt dus een subsidie aan de hand van wat er in jouw gemeente geldt. Dit zijn vaak algemene subsidies voor verduurzaming die je ook voor zonnepanelen kan gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld duurzame fondsen die worden gebruikt voor verbouw en nieuwbouw. Je kan dan bijvoorbeeld je zonnepanelen aanschaffen en daar steun bij krijgen van de plaatselijke overheid.

Verschillende subsidies voor zonnepanelen

Wanneer je samen met andere huishoudens in de straat of buurt zonnepanelen koopt, kan de gemeente dat subsidiëren. Dit gaat dan bijvoorbeeld om een bedrag van €500,- per woning. Hiervoor moet je minimaal met twee huishoudens zijn. Er zijn veel van dit soort subsidies in de verschillende gemeentes, die ook wel collectieve subsidies zonnepanelen worden genoemd. Een andere optie is de duurzame nieuwbouw subsidie voor zonnepanelen. Die wordt gebruikt voor nieuwbouwwoningen. Je krijgt dan hulp bij duurzame opties zoals zonnepanelen als je nieuw bouwt. Er zijn in meer en meer steden ook subsidies voor woningcorporaties om zonnepanelen te plaatsen. Die kan flink oplopen tot wel een miljoen per corporatie.

Veel verschillende regelingen

Doordat alles bij gemeenten ligt, zijn er veel verschillende regelingen. Het is dus altijd aan te raden om met je gemeente te bespreken wat er mogelijk is. Of neem een adviseur in de arm die je kan helpen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je goed geholpen wordt. Je kan zeker zijn dat je hulp krijgt.