Veel huiseigenaren betalen te veel belasting door te hoge WOZ-waarde
26 augustus 2021
De hoogte van de belastingen die je als huiseigenaar moet afdragen wordt voor een groot deel bepaald door de WOZ-waarde van je woning, die elk jaar opnieuw wordt vastgesteld door de gemeente. Helaas gaat dat niet altijd goed; talloze Nederlanders betalen te veel belasting doordat de WOZ-waarde te hoog wordt ingeschat. Maar hoe wordt de WOZ-waarde eigenlijk bepaalt? Waarom gaat dit zo vaak mis? En wat kun je als huiseigenaar doen als je van mening bent dat de vastgestelde WOZ-waarde afwijkt van de werkelijkheid?
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaalt?
In theorie lijkt het redelijk simpel; wanneer de waarde van je woning omhoog gaat door dat je bijvoorbeeld een dakkapel hebt laten bouwen, dan wordt dit in de gemeentelijke administratie vastgelegd en het daaropvolgende jaar meegenomen bij de bepaling van de WOZ-waarde. Omdat het voor gemeenten ondoenlijk is om voor elke woning de WOZ-waarde individueel vast te stellen, wordt er gebruik gemaakt van softwaresystemen die computermodellen toepassen om een inschatting te maken.
Wat gaat er mis bij het vaststellen van WOZ-waarden?
In de praktijk blijkt dat veel van de systemen die gemeenten gebruiken om de WOZ-waarde vast te stellen, drastisch verouderd en bovendien erg onnauwkeurig zijn. Dergelijke systemen blijken niet in staat om rekening te houden met factoren zoals achterstallig onderhoud of veranderende infrastructuur rondom een WOZ-object. Ook een gebrek aan referentieobjecten (vergelijkbare woningen in de buurt) is iets waar de computermodellen moeite mee hebben. In andere gevallen is het ook vaak een kwestie van ‘natte vinger werk’. Dit resulteert in WOZ-beschikkingen die vaak veel hoger uitvallen dan de bedoeling zou moeten zijn. En de huiseigenaren zijn hier de dupe van. Al in 2015 zei de toenmalige Nationale Ombudsman dat maar liefst 78 procent van de Nederlanders negatief was over de WOZ-procedure. En nog steeds blijkt dat er weinig verbeterd is.
Wat zijn de gevolgen van een te hoge WOZ-waarde?
Een hoge WOZ-waarde is eigenlijk alleen gunstig als je van plan bent om je huis te verkopen; potentiele kopers nemen de WOZ-waarde namelijk vaak mee bij het bepalen van hun openingsbod. Jij kunt dan dus mogelijk meer geld voor je huis krijgen. Maar voor de rest levert een te hoge WOZ-waarde alleen maar meer (onnodige) kosten op; hogere afvalstoffenheffing, rioolheffing, waterschapsbelasting, inkomstenbelasting, enzovoorts. Dat tikt behoorlijk aan. Mensen hopen vaak dat de WOZ-beschikking van het jaar erop lager uitvalt, maar zij komen vaak van een koude kermis thuis.
Wat kun je doen bij een te hoge WOZ-waarde?
Ben jij het niet eens met door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde? Dan kun je binnen 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking bezwaar indienen. Dit kan eenvoudig via MaakWOZbezwaar.nl, een bureau dat een zogeheten ‘no cure, no pay’ aanpak hanteert. Als het WOZ-bezwaar gegrond wordt geacht, moet de gemeente de procedurekosten betalen. Indien blijkt dat de oorspronkelijk vastgestelde WOZ-waarde wel klopt, dan neemt het bureau de procedurekosten voor haar rekening. WOZ-bezwaar maken kost jou als huiseigenaar dus niets, ongeacht het resultaat. Kortom, ben je het er niet mee eens, dan is WOZ-bezwaar zeker de moeite waard!